Subscribe News Feed Subscribe Comments

Ekspo Tahun Baru Cina - benda

090210 -  Ekspo Kesenian Cina
bertempat di Dewan Sultan Iskandar, UTM



dengan konsep tahun baru cina dan kehidupan masyarakat Cina sewaktu komunis... maka angpow bertaburan di mana-mana dan warna merah seolah-olah menjadi awan di DSI =)



radio lama - rasanya saya pernah mempunyai radio yang sama seperti ini di rumah. namun sekarang mungkin berada di bakul mainan adik-adik sedara =)


pelita lama dan keketam... rasanya benda-benda ini bukanlah sesuatu yang asing bagi kita. saya masih ingat bagaimana ayah mengisi minyak tanah dalam pelita ini bagi menerangi rumah seorang nenek yang tinggal berjiran dengan saya suatu masa yang dulu =)


nampaknya bedak asas ini tidak pernah dimakan zaman. kita masih boleh mendapatkannya di kedai-kedai runcit dengan harga yang murah. namun seperti kata LE, belilah barangan HPA =)


 
terompah - pada mereka yang mahukan populariti lebih, maka terompah disarankan agar dipakai ke class kerana mempunyai effect bunyi yang paling mengkagumkan =)


  
piring hitam - mak selalu cerita pasal piring hitam, milik siapa agaknya radio di atas, mahu saja saya mengambil membawa pulang =)


 
pada mereka-mereka yang masih belum punya "chong sam" bolehlah menghubungi ajk expo bagi mendapatkan beberapa pasang secara percuma =)


moon cake sentiasa mengingatkan saya pada seorang sahabat yang kini sedang belajar aktuari sains di Mechigan, USA... =)


jaga-jaga pada mereka yang bermulut laser... cili dan bawang putih adalah perkara paling TERBAIK untuk anda =)


kami sendiasa menggunakan alat di atas pada musin masak-memasak sehari sebelum hari raya juga =)


 
boleh sesiapa describe apa maksud perkataan di atas =)


Selamat Tahun Baru Cina kepada semua masyarakat Cina terutamannya Chua Mei Chen... 
hehe walaupun jauh dari keluarga teruslah masak makanan yang sedap2 =)

untuk gambar2 lain bakal menyusul.. =)


9 comments:

violet biru said...

saya masih belum mantap menggunakan flash =(

pakya_001 said...

tu boleh bljr lagi...

auhc said...

eh itu bukan mooncake la! itu satu jenis kuih yg dimakan masa tahun baru cina.. haha.

perkataan tu maksudnya macam kebahagiaan. itu nama adik saya =)

Selamat tahun baru cina!!!

violet biru said...

owh ye ke?? aduhai malunya.. pura2 anggap itu moon cake lah =)

Syafik said...

Haah Boleh belajar lagi. :D

formatter said...

gambar kalendar & "mooncake" tu ok...yang bawang & cili tu out of focus..

violet biru said...

kesian cii dan bawang.. berada di tempat tak sepatutnya =)

mari study flash =)

Hafizuddin Tajuddin said...

pelbagaikan sudut flash...jgn tembak ke depan je,try bounce...

violet biru said...

dah berputar kepala flash tu.. hm.. wokey tQ 4 advice =)

Related Posts with Thumbnails
 
Pictures Of Life | TNB