Subscribe News Feed Subscribe Comments

Self-Portrait (part6)


saya di hadapan portrait Sharbat Gula... gambar ini ditangkap sewaktu saya mengunjungi pameran "Satu Pegangan, Pengembaraan Steven McCurry di Dunia Islam" 
di Muzium Kesenian Islam khamis lepas (180210)

kredit pad Azlin yang mengambil gambar ini =)

Sharbat Gula, adalah seorang gadis Afghanistan dan gambar ini diambil oleh Steven di khemah pelarian Nasir Bagh berhampiran Peshawar, Pakistan pada tahun 1984....

foto ini terdapat dua versi satu yang mana Sharbat Gula menutup muka seperti di atas dan satu lagi wajahnya terdedah.. kebiasaan gadis Afghan tidak menunjukkan muka mereka pada orang luar. 

jika tak silap saya pernah menonton satu dokumentari mengenai Steven McCurry kembali ke Afghan dan mencari gadis ini setelah hampir 20 tahun begitu.. dah beliau berjaya menjupai gadis itu kembali. tidak banyak yang berubah kecuali gadis itu sudah berkahwin. beliausekali lagi merakamkan gambar terbarunya.. tapi tiada pula gambar itu dalam pameran tersebut.. hm.. mungkin saya yang tersilap..

pada mereka yang berminat boleh pergi ke pameran tersebut. jika anda seorang pelajar sila bawa kad student maka dapat potongan separuh harga =)


0 comments:

Related Posts with Thumbnails
 
Pictures Of Life | TNB